Både Hälsoappar och PT är bra för ökad kondition

Twitch Health Capital har på uppdrag från Karolinska Institutet genomfört en intressant studie kopplad till att förbättra individens kondition.

Det handlade om att undersöka om iPhoneappar kan öka fysisk aktivitet och kondition i liknande utsträckning som träning med PT hos individer med självupplevd förvärvad fysisk funktionsnedsättning. 
 
I studien har 110 personer mellan 18 och 45 år med upplevd fysisk funktionsnedsättning tränat 12 veckor, antingen med hälsoappar i iPhone eller personlig tränare (PT).  Båda grupperna tog del av tester (bla kondition, blodprov, mätning av vardagsrörelse med accelerometer, kroppsammansättning och djupintervjuer). Testerna gjordes innan träningen påbörjades, vid vecka 6 samt vecka 12. Informationsträffar genomfördes också vid tre tillfällen för båda grupperna. 
 
App-gruppen instruerades att träna med en kommersiellt gångbar app (FMTK och stegräkningsapp) samt röra på sig dagligen enligt rekommendationerna för fysisk aktivitet (150 min/vecka). 
 
PT-gruppen tränade 1 tillfälle per vecka med sin PT där varje träningspass bestod av en blandning av styrka och kondition. Träningspassen med PT innehöll också hälsocoaching baserad på vedertagna modeller för beteendeförändring inom motion och kost. Deltagarna uppmuntrades av PT att röra på sig enligt rekommendationerna för fysisk aktivitet (150 min/vecka) utanför de schemalagda träningspassen. 
 
Resultat - ökad kondition både vid träning med app och PT
Resultaten visar att konditionen (VO2 max ml/kg/min) ökade signifikant i båda grupperna vid jämförelse mellan vecka 0 och vecka 12. App-gruppen ökade 4% och PT-gruppen 7% (1,5 respektive 2,5 ml/kg/min VO2 max). Ökningen skilde sig inte statistiskt signifikant mellan grupperna. När det gäller vardaglig fysisk aktivitet märktes inga skillnader mellan vecka 0 och 12 eller när de två grupperna jämfördes. 
 
"Förändringarna kanske kan ses som blygsamma men hälsoeffekterna är stora. En ökning på så lite som 1 ml/kg/min i VO2 max är ur hälsosynpunkt jämförbart med 10 cm minskning i midjemått eller 10 mmHg blodtryckssänkning”, säger Daniel Berglind, PhD, Karolinska Institutet. 
 
Så kan forskningsresultaten användas för att skapa bättre hälsa
Studien har genomförts med hjälp av metoder och teknik som finns lättillgänglig för både individer och företag. Detta ökar sannolikheten att forskningsresultaten används för att skapa verkliga hälsoförbättringar. 
 
"Eftersom konditionen är en så viktig faktor för vår hälsa är det mycket intressant att kunna hitta bevis för att kostnadseffektiva digitala metoder faktiskt fungerar om de implementeras på rätt sätt. Även kommersiella gym kan ha nytta av den kunskap som genererats och då t ex för att säkra kvaliteten i den personliga träning som säljs för hundratals miljoner kronor varje år", avslutar Fredrik Karlsson, vd Twitch Health Capital AB.
 
Vill du som gym veta mer om hur du kan använda erfarenheten från studien i din verksamhet?
Kontakta då Twitch VD Fredrik Karlsson på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB