Träningsappen Bruce får in 20 miljoner i kapital

Bruce är en träningsapp som lanserades i Stockholm av Magnus Elm och Anton Holmquist under hösten 2016.

Grundtanken är att du som kund inte ska behöva välja ett specifikt gym eller en enskild träningsform - istället kan du få tillgång till alla på en gång. Bruce äger alltså själva inga gym men de säljer en form av digitalt gymmedlemskap där man som kund får tillgång till alla gym istället för bara ett. På detta vis, kan du som kund välja på ett smörgåsbord av en mängd olika träningsformer. 
 
Bruce söker upp olika träningsföretag och signerar ett partnerskap som bygger på en intäktsfördelning. Detta har man lyckats bra med då Bruce i Stockholm och Göteborg i dag har 350 anslutna partners. De flesta är mindre gym och träningsanläggningar, yogastudios, klättercenter, padelverksamheter, simhallar, samt fighting- och crossfitklubbar. 
 
Som kund är det en väldigt enkel och smidig lösning. Via appen får användaren tillgång till en massa gym med ett oerhört brett träningsutbud. Det är lätt att upptäcka och sedan testa nya träningsformer. 
 
D-ax satsar 20 000 000 kr - men kan tänka sig mer
Di Digital skriver att nu har Bruce tagit in sitt första riskkapital. Detta genom att Axel Johnson-sfärens investeringsbolag D-ax går in med 20 miljoner kronor. Investeringsrundan på 20 miljoner kronor är en del av en första runda som sedan kommer bli större. Hur mycket investeringsbolaget totalt ska investera i Bruce vill inte Joakim Skarborg, styrelseordförande på D-Ax, avslöja. 
 
”De exakta beloppen går vi inte ut med. Det sker i flera steg och i första läget är det mer än 20 miljoner kronor i expansionskapital. Vi har förmågan att investera väsentligt mycket mer”, säger Joakim Skarborg på D-ax.
 
Pengarna som nu investeras i bolaget ska gå till att rekrytera ny personal. Samtidigt börjar man planera att expandera både till flera svenska städer och utomlands. 

”Vi bestämde oss för att detta skulle bli ett maraton, ingen sprint. Det är därför vi har varit försiktiga med att ta in externa investerare med kortsiktiga planer. Nu är det dags att ta bolaget till nästa nivå, därför känns det jättebra att ta in en partner som D-Ax och Axel Johnson och ett antal andra investerare som delar samma vision som oss”, säger Bruce ordförande Magnus Elm.
 
Bruce anger till Di Digital att de nu har över 5 000 betalande kunder i Stockholm och Göteborg och omsätter över 30 miljoner kronor. Det billigaste abonnemanget kostar 599 kronor i månaden och det dyraste 1 099 kr per månad.

Bruce studio

 
Är denna affärsmodell ett hot eller en möjlighet för de traditionella gymmen
Kritikerna mot denna tjänst framhåller att gymmet står för alla kostnaderna och allt dagligt slit medan verksamheter som Bruce "bara glider in" och tar stora delar av intäkterna. Gymmets traditionella affärsmodell blir rubbad och det kan sluta med att man som enskilt gym blir alldeles för beroende av dessa mellanhänder.
 
I Sverige och världen finns det fler tjänster som bygger på samma upplägg som Bruce. Hitintills har erfarenheten från den traditionella gymbranschen varit försiktigt positiv. Detta främst eftersom gymmen når en ny kundgrupp som man kanske inte annars hade attraherat och man får en möjlighet att öka sin beläggning på icke attraktiva tider. Vart det hela kommer att sluta får framtiden visa.
 
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on torsdag, 15 augusti 2019 23:10
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB