Ett av gymbranschens absolut starkaste varumärke "Friskis & Svettis" har precis fyllt 40 år. Det har varit en otroligt framgångsrik resa som än idag håller hög klass.

Enligt Friskis&Svettis själva agerar man varken i träningsbranschen eller hälsobranschen. Utan istället som "en mötesplats för människor med olika ålder, bakgrund och livsstil". Allt startade år 1978 då grundaren Johan Holmsäter fick en idé om hur man ska få människor att röra på sig genom hela livet. På premiärpass kom en enda person. Idag har Friskis&Svettis Sveriges största idrottsförening med drygt en halv miljon medlemmar.
 
I grundmodell betonas vikten av att verksamheten skulle drivas som en förening och baseras på ett ideellt engagemang. Träning som ofta varit kopplad till tävling och prestation utmanas av Friskis tanke om att istället fokusera på glädje, njutning och avspänning. ”Det viktigaste med Friskis&Svettis är inte träningen, utan filosofin. Friskis handlade redan från början om att skapa en opretentiös social kontaktyta för att få människor att känna sig hemma på träningen. Hemkänslan gör att människors självtillit och självkänsla växer, eftersom de vågar utmana sig och klarar av nya saker – saker som de tidigare kanske var rädda för. Det leder till en bättre hälsa, eftersom självkänsla och hälsa går hand i hand" säger Johan Holmsäter.
 
Jympa har hela tiden varit den primära produkten i i tre nivåer: lätt, medel och intensiv. Men sedan dess har mycket hänt inom Friskis&Svettis enorma utbud.
 
Friskis a 40 ar
 
I interntidningen "Friskispressen" kan vi läsa om utvecklingen -

1980-talet
På 1980-talet är jympan basen men det tillkommer massor av passvarianter: nackjympa, kom-i-gång-jympa, trasseljympa, vänta-barnjympa, familjejympa, styrkejympa, stretchjympa. För den som vill kombinera jympa med löpning finns jogging på lätt-, medel- eller intensivnivå. Vill man umgås utanför träningsgolvet går det bra att hänga med på en rad friluftsaktiviteter, som skidor, segling och windsurfing.
 
Nu börjar det även hända saker i södra Sverige - det är Lasse Twetman som är dåvarande verksamhetschef i Friskis&Svettis Malmö. I slutet av 80-talet startar han Friskis första gym, utan rörelsens eniga godkännande. Att träna ensam och lyfta hantlar är inte bara asocialt, det anses också kroppsfixerat. Friskis ska vara rörelse i grupp och utan redskap, den egna kroppen räcker som belastning.
 
GymBusiness noterar att inget kunde stoppar Lasse Tvetman som nu sätter grunden för hur Friskis&Svettis framtida gymmodell ska se ut.
 
1990-talet
Trots den skakiga starten vinner gymmen mark inom Friskis under 1990-talets början. Att träna med hjälp av maskiner går under benämningen styrkejym och fler föreningar, bland annat Uppsala, Linköping, Göteborg och Stockholm hakar snart på. Tanken är att styrkejymmet ska vara ett komplement till jympan, där kan man träna de muskler man inte så lätt kommer åt på träningsgolvet
 
Just när rörelsen hämtat sig från ”gymchocken” sticker Lasse Twetman ut hakan igen. I slutet av 1990-talet är han och kollegorna i Friskis&Svettis Malmö först ut med att erbjuda sina medlemmar spinning. De första spinningpassen är lite som ”jympa på cykel”, till exempel ingår armhävningar mot spinningcykeln. Spinningen tar Friskis medlemmar med storm.
 
2000-talet
När Friskis går in i 2000-talet finns det runt 40 varianter av jympa. Men snart byter trixjympa namn till aerobics. Det tillkommer nya pass i utbudet som bygger på samma välgrundade träningsfilosofi, men de är inte längre uppbyggda med jympans upplägg och rörelser som mall. Nu kommer Skivstång, Core, Step och Cirkelfys. Och så valsar danspasset in på Friskis träningsgolv, ett efterlängtat mellanting av jympa och areobics men utan styrka och inräkning av åttor i olika block.
 
2010-talet
På 2010-talet släpper Friskis in den personliga träningen på anläggningarna. Pass som HIT och Cirkelgym tillkommer i utbudet. I gymmet är crossfit en tung trend. För att komplettera den tuffa träningstrenden lanserar Friskis de lugnare och återhämtande passen i Soft-familjen, exempelvis Jympa soft och Dans soft. ”I en hård värld behövs mjuk träning” konstaterar träningsutvecklaren Tina Uppfeldt i en intervju i Friskispressen 2013.
 
För att möta de allt snabbare uppkomna träningstrenderna lanseras Limited edition-pass, pass på tillfälligt besök i träningsutbudet. Styrketräningen i Friskis gym fortsätter att växa och är, sett till besöksfrekvens, nu större än gruppträningen.
 
Friskis erbjuder i dag ett 80-tal träningsvarianter men Jympan – the original and the best – är efter 40 år fortfarande ohotad på gruppträningstoppen.
 
Vi lyfter på hatten och gratulerar
Friskis&Svettis har genom åren vårdat sitt varumärke väldigt bra. De har skapat enormt låga barriärer för att glada motionärer och tveksamma nybörjare "ska känna sig hemma”. Redan 1981 påpekade Johan Holmsäter att - ”rolig motion får inte vara ett privilegium för den unga, friska, utan måste också finnas för den som är överviktig, otränad och fyllt 50”. Denna filosofi står stark inom Friskis organisationen även idag. Vi lyfter på hatten och gratulerar.
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on onsdag, 16 maj 2018 15:26
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo