Har du rätt strategi för din hemsida?

I dagens digitala värld blir din hemsida det första intrycket som många nya intressenter får av din verksamhet. Vilket första intryck ger du egentligen?

Ditt gym kan vara fyllt av kompetens och erbjuda ett fantastiskt bra utbud, men det räcker inte - allt måste också presenteras på bästa sätt online. Och din presentation måste vara väl genomtänkt, efter att besökarna surfat in på gymmets hemsida, tar det bara några enstaka sekunder innan dina potentiella kunder gjort sin bedömning om er trovärdighet.
 
Ett av de största misstagen är att fylla hemsidan med en massa information som du tycker är viktigt istället för att fundera över vad som är mest intressant och värdefullt för målgruppen. Och har du då tänkt på att det finns två olika målgrupper som letar efter helt olika fakta?
 
Målgrupp 1 är dina nya intressenter, potentiella kunder som är nyfikna på se vad som erbjuds och vilken support man får. Allt för att skaffa sig en uppfattning över om just ditt gym är ett alternativ att beakta.
 
Målgrupp 2 är befintliga medlemmar, de som redan är dina kunder men nu kan tänka sig att lära sig mer om träning och hälsa, teckna sig på olika tilläggstjänster, köpa presentkort och ta med sina vänner.
 
Dessa målgrupper har helt olika relationer med din verksamhet, de letar absolut inte efter samma information och ditt mål med hur du vill att besökarna ska agera skiljer sig. Tänk exempelvis om du går in på Google Analytics och kan konstatera att du under en månad har haft över 5 000 unika besökare. Den spontana reaktionen är att du ska bli glad men om du tänker efter är detta helt ointressant. Det finns inte någon mening att ha en massa "hits" om besökaren inte har avslöjat vem han/hon är.
 
Vem som helst besöker inte din hemsida, helt klart är att de har ett intresse av träning och hälsa – varför ska man annars klicka in sig på ett gyms hemsida? Men vet du inte vem som besökt din sajt kan du inte heller följa upp, skapa en relation och bearbeta intressenten till att bli en betalande medlem. Hemsidan som riktar sig mot potentiella kunder har därför som sin viktigaste uppgift - att få besökaren att ge dig sitt namn, e-post adress och gärna mobilnummer. Det finns minimum 9 olika uppmaningar som är effektiva för att få en besökare att ange sina kontaktuppgifter - hur många har du på ert gyms hemsida?
 
Poängen är att du måste ha en tydlig strategi kring vad du vill att dina besökare ska göra när de kommer till din hemsida. Och dina mål är absolut inte det samma för nya intressenter som det är för dina existerande medlemmar.
 
Några delar som en hemsida bör fokusera på
* En fin design och cool formgivning är absolut inte det viktigaste utan sätt mer fokus på att vara lättnavigerad utan större laddningstider - annars klickar besökaren snabbt bort dig.
 
* Satsa på en enkel och minimalistisk design. Välj gärna ljusa och klara färger eftersom de är lättare att läsa på små skärmar. Ett bra exempel är att följa hur Apple alltid lyckas att bibehålla en avskalad design i allt de gör.
 
* Vill du uppfattas som trovärdig och seriös? Då måste dina texter vara välskrivna, inspirerande och självklart grammatiskt korrekt. Vem som helst kan inte sätta ihop en säljande text, anlita därför någon som kan skriva texter som ger de resultat du önskar?
 
* Försök att skala ner innehållet på startsidan enligt ”less is more”. Det största felet som de flesta gym gör, är att fylla startsidan med budskap som egentligen bara förvirrar besökarna. Ta bort allt onödigt - färre val och budskap gör det lättare för besökaren att fatta beslut. 
 
* Alla besökare är inte lika, några är riktiga ”nördar” och vill ha information på en djup nivå. Dessa önskemål måste du delvis också bejaka. Vill besökaren veta mer, ska denna fakta finnas men allt behöver inte ligga på startsidan. De som verkligen söker information är beredda att lägga lite tid på att få svar på sina frågor.
 
* Du känner säkert till problemet med att storleken på skärmen varierar mellan en dator, läsplatta och en mobil. Detta är en stor utmaningen när en hemsida ska produceras. Det finns alltid en yta som besökaren hamnar på när de landar på ditt gym hemsida. Undersökningar visar att detta första intryck är avgörande för om besökaren kommer att scrolla vidare eller inte. Lägg därför tid till att fundera över startsidans innehåll på olika plattformer.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB