Gratis bilder för modern kommunikation

Användningen av bilder i kommunikationen har exploderat under den senaste tiden. Bilder har gått från att vara ett komplement till ordet till att bli en central del.

Bildkommunikation handlar om att använda bilder som ett språk. Tidigare har vi förlitat oss på texter för att förmedla direkta budskap eller skapa känslor men nu tar bilden (både stillbilder och rörlig bild) över allt mer. Idag kan alla som har en smart phone och en internetuppkoppling både producera och konsumera bilder som dessutom kan spridas väldigt fort till väldigt många.

Vi tar så mycket bilder att vi inte vet vad vi ska göra av dem. Vi ser den digitala bilden mer som en förbrukningsvara och det är inget vi tar för att samla och spara. Utan istället används bilder allt mer i en pågående kommunikation och interaktion i vardagen. Populariteten bakom tjänster som Instagram och Snapchat speedar upp denna process - med fokus på bild och kraftig minskning av behov av text.
 
År 2012 köpte Facebook upp Instagram för 1 miljard dollar. Det kan nog bli en bra investering för idag visar exempelvis statistiken att Instagram Stories har mer än 250 miljoner aktiva användare dagligen.
För Facebook vet att om man vill påverka sin målgrupp gäller det att kommunicera effektivt. Bilder är extremt effektivt - rent pedagogiskt påstås det att människan kommer ihåg 80 % av vad de ser, 20 % av vad de läser och 10 % av vad de hör. 
 
De flesta av oss tycker att ett blogginlägg blir så mycket trevligare och en hemsida så mycket fräschare med schyssta bilder i anslutning till texten. Om vi alla är överens om att - ”bilder är bra”, då är det dags att börja jaga proffsiga bilder som gärna är gratis.  Internet är fyllt av bilder men oftast är det inte tillåtet att använda andras bilder för eget bruk. Du kan alltid köpa bilder men då riskerar du att hamna i krångliga licensavtal och relativt stora kostnader. 
 
Bilder1
 
Men det finns fantastiska källor med bilder som är gratis att använda. Nedan finns en lista som Loopia har publicerat. Det är siter med gratisbilder som är fria att använda på exempelvis din hemsida eller i sociala medier.

* Pexels innehåller noggrant handplockade bilder från en mängd olika bildkällor som är fria att använda var och hur du vill.
 
* Pixabay innehåller över en miljon högkvalitativa bilder och illustrationer. På sidan är allt kategoriserats och det går att filtrera efter format, storlek, mm.
 
* Startup Stock Photos innehåller gott om proffsiga bilder att använda oavsett vilket budskap du vill förmedla.
 
* Freerange innehåller massor av fotografier och en hel del illustrationer av varierad kvalitet. 
 
* StockSnap.io lägger till hundratals högupplösta bilder varje vecka som kategoriserats på sajten för att ge dig en snabb överblick av innehållet. 
 
* Life of Pix innehåller fantastiska, högupplösta bilder tagna av proffsiga fotografer. Sajten har dessutom en systersida, Life of Vids, som erbjuder gratis videos.
 
* ISO Republic innehåller proffsiga bilder i alla dess kategorier, allt från mat och dryck till teknik och människor.
 
* FreeImages.com innehåller över 300 000 bilder och illustrationer med varierad kvalitet. 
 
Bilder2
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo