Svenskens internetvanor 2019

Ny rapport om Svenskens beteende på internet finns nu ute. Här hittar du intressant fakta som ger dig en bra indikation på vilka områden du ska fokusera på.

All aktivitet och de möjligheter som internet erbjuder påverkar gymbranschen lika mycket som vilken annan bransch som helst. Möjligheterna är oändliga vilket också skapar ett problem - med begränsade resurser måste troligtvis din gymverksamhet göra prioriteringar. Det gäller att fokusera på de internetbaserade aktiviteter som verkligen gör en skillnad. 
 
Ska du kommunicera via e-post eller med sociala medier? Är det lönt att vara aktiv på LinkedIn? "Streamar" Svensken mer eller mindre på film via internet? Hur är det med populäriteten bland poddar och bloggar? Ska du anpassa din hemsida efter mobilen, datorn eller en läsplatta? Behöver vi en egen app?
 
Rapporten ”Svenskarna och internet” är Sveriges viktigaste individundesökning om internetanvändning. Här presenteras fakta och inte gissningar - låt denna fakta verka som ett beslutsunderlag istället för subjektiva impulser som du och din personal kan ha. Rapporten ges ut årligen av Internetstiftelsen i Sverige som är en oberoende organisation och är baserad på primärdatainsamling som under­söker svenskarnas användning av internet. Vidare visar man hur informa­tions-­ och kommunikationsteknik används och påverkar enskilda in­divider, familjer och samhället. Totalt intervjuades ca 3 000 personer från 12 år och uppåt. 

Några viktiga delar som rapporten tar upp -
I Sverige år 2019 ökar tillgången till fiber, hela 98 procent har tillgång till internet i hushållen och 95 procent av befolkningen anger att de använder internet.
 
När det gäller användning av internet börjar de äldre komma i fatt. År 2010 använde drygt 2 av 10 (23%) av de som var äldre än 75 år internet. Idag använder närmare 7 av 10 (69%) av vår äldsta befolkning internet. Intressant att notera att nära hälften känner sig övervakade på internet. Var femte oroad att myndigheter inkräktar på integritet på nätet och det finns en ökad oro för att Google och Facebook kränker vår integritet.
 
Vi använder olika enheter för att koppla upp oss. Dagligen använder 67 % datorn, 87 % mobilen och 30 % surfplattan.
 
Internet enheter
 
E-post, en av de äldsta kommunikationstjänsterna på internet, har en dominerande ställning både totalt sett och på daglig basis. Totalt 97% använder e-post och hela 69% gör det dagligen. Siffrorna har legat stabilt högt de senaste tre åren. Användandet av e-post går långt ner i åldrarna, exempelvis använder 81% av de som är mellan 26 - 35 år e-post dagligen.
 
Majoriteten av internetanvändarna använder sociala medier. Kvinnor använder sociala medier oftare än män. Men antalet användare av sociala medier börjar plana ut. Intressant att notera att bara en fjärdedel tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull. 
 
De tre största sociala nätverken Facebook (74%), Instagram (61%) och Snapchat (39%) ligger alla tre i det totala användandet på ungefär samma nivå som föregående år. Färre lägger ut bilder, skriver eller delar andra inlägg på Facebook. Instagram växer men har minskat i tillväxttakten. Snapchat har tappat tempo i sin tillväxt. Även Linkedin´s tillväxt stannar upp. Användandet av Linkedin har totalt sett legat på runt 30 procent de senaste tre åren.
 
Ungefär hälften av internetanvändarna har de tre senaste åren uppgett att de läser bloggar. 
 
Chattandet är på frammarsch, i synnerhet hos den yngre halvan av internetbefolkningen. Upp till 35 år är det totala chattandet 95 procent eller högre. Whatsapp ökar, Skype minskar och Facebook Messenger ligger kvar på samma nivå som föregående år. Messenger används mest av alla men minskar bland de yngre och ökar bland äldre.
 
Internet sociala natverk
 
Poddar har vuxit för varje år och sedan år 2015 har det totala poddlyssnandet dubblerats till att idag nå 55 procent.
 
Det digitala filmtittandet och musiklyssnandet ökar. Likaså ökar andelen som betalar för digitala abonnemang på film- och musiktjänster. De yngsta har högst betalningsvilja. Ökningen är störst för streamingtjänster för film, tv och videor (57%) som nu ligger i princip på samma nivå som musik (58%). I jämförelse ligger de digitala tidningsprenumeranterna (32%) på en relativ låg nivå.
 
Nästan 80% av befolkningen använder Swish.
 
Drygt 8 av 10 köper något med digital leverans.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB