Rätt strategi för att stå stark i konkurrensen mot kedjorna

Många nya träningsarenor växer upp i rasande takt. På vissa orter öppnas olika gymalternativ snabbare än vad marknaden växer. Hur ska man klara sig på en sådan mättad marknad?

På en hårt konkurrensutsatt marknad är där en tendens att de stora, starka har lättare att överleva medan de mindre får ge vika. I detta klimat passar de stora kedjorna på att ta för sig - resultatet kan bli en utslagning där en del enskilda gym kommer att gå i konkurs eller bara slå igen. 
 
Men som tur är söker sig allt fler individer söker sig till ett gym. Borta är dagarna när detta forum endast var en plats där de redan frälsta träffades. Framöver kommer både glada motionärer och osäkra nybörjare bli viktiga kundgrupper för många gym.
 
Är du en enskild gymaktör som försöker agera på samma geografiska upptagningsområde som de stora kedjorna? Då kan du definitivt överleva och konkurrera ut de stora aktörerna, men då behöver du gärna tre saker:
 
1. En lång historik med en stark lokal förankring.
2. En tydlig profil på din verksamhet, helst med mycket service och ett agerande inom premium segmentet.
3. Ett kostnadseffektivt fokus på marknadsföring, försäljning och kundvård.
 
De stora kedjorna har en förkärlek för att ”bygga cluster” vilket gör att de oftast inte är nöjda med ett gym på en ort - de vill ha många. Att då som ett lokalt gym ska försöka konkurrera med att sälja ”vanliga träningskort” blir svårt, nästan omöjligt. Istället får det lokala gymmet titta på andra ”kundvärde” och målgrupper där man enklare kan ta plats. Några områden som då kan vara bra att fokusera på är:

55 plusare
Idag finns det nästan 3 000 000 Svenskar som tillhör målgruppen 55-plusare, otroligt. Under 2010 började Baby Boom generationen gå i pension – det är den rikaste generationen som vi någonsin haft. Våra 55-plusare äger 80% av all vår privata rikedom, de kallas ofta för "tidernas mest köpstarka målgrupp". De har köplust, gott om "egotid" (eftersom deras barn är vuxna) och en hel del pengar samtidigt som de strävar efter en sak – de vill dö unga så sent som möjligt och ha ett fortsatt fantastiskt sexliv. 
 
Här finns en stor och köpstark målgrupp som fortfarande är väldigt orörd. Många i denna målgrupp vill/kan inte köra HIIT, Tabata, Funktionell Mega träning osv. De kan absolut gå igång på funktionell träning men då i ett anpassat format. 
 
Många gillar den lite mer mjuka träningen som du får i cirkelträning i maskiner, yoga/pilates/meditation samt spinning. De gillar också Personlig Träning vilket är perfekt. Denna målgrupp vill gärna omge sig med yngre individer som ger dem respekt och blir imponerade över vad de åstadkommit i livet.
 
Företag som vill ha friskvårdspaket till sina anställda
Företag söker en helhetslösning som passar "alla" deras anställda. Enligt tidningen Chefs senaste undersökning kan 25 % av alla Chefer tänka sig att lägga mer än 3 000 kr per anställd på friskvårdsaktiviteter. Det innebär att 75 % inte är intresserade men sk-t i dem och fokusera på de 25 % som är positiva i er närhet. Det är fullt tillräckligt. Som en lokal aktör med mycket kompetens i verksamheten blir det enkelt att leverera ”kompletta friskvårdslösningar” som de stora kedjorna inte kan.
 
Medical Fitness
Att profilera sig ihop med en "kompetensklink för rebab" med fysioterapeuter/naprapater/kiropraktorer/läkare/personliga tränare ger en premium känsla. Expertis är lika med kompetens och kompetens kan man ta betalt för. 
 
Detta kan vara ett sätt att -
a. få in en ny målgrupp till gymmet (som din rehab partner lockar in).
b. få upp den ekonomiska intäkten som varje ny kund genererar.

Det är enkelt att se den röda tråden - målgrupperna som kommer in från företag, rehab och 55-plusare har alla liknande behov samt önskemål inom utbudet och sättet som de lockas in. Inget av detta är direkt nytt - utan delar som många lokala gym redan jobbar med eller försökt få igång. Men som marknaden ser ut just nu - är det tydligt än någonsin vad ett icke kedjeanslutet gym ska fokusera på.
 
Samtidigt handlar det inte om att totalt förändra sitt erbjudande till marknaden. Man ska alltid fortsätta att bli ännu bättre på det man redan är bra på. Rekommendationen för det lokala gymmet är - fortsätt jobba med det utbud och den profil du har idag (som troligtvis står för den lite tuffare träningen) men se till att din största tillväxt hamnar inom de tre områden som är nämnda ovan (och väx med den mjukare träningen). 
 
För gör du det inte det blir du väldigt sårbar när nu gymkedjorna fortsätter att växa i rasande fart.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB