Är din personal fullt motiverad?

Hur gör man för att få sin personal fullt motiverad? Vad är det som triggar en anställd att vara full av energi, ta på sig ansvar, sätta kunden i fokus samt alltid leverera enligt angiven arbetsbeskrivning?

Handlar det om pengar - mer lön helt enkelt? Nej, undersökningar visar att högre lön ger inte en mer motiverad och effektiv anställd. Vi vet alla exempel på högavlönade anställda med låg motivation och lågavlönad personal som är mycket motiverade och produktiva. 
 
Undersökningar visar att de 5 delar som allra mest motiverar oss alla att prestera på arbetsplatsen är:
 
1. När Du vet varför du går till jobbet varje dag.
"You have to have a meaning and a real purpose". Er affärside måste göra nytta, påverka kunderna liv till det bättre. Här har vi i gymbranschen en fantastisk situation med tanke på hur vi kan leverera unik livskvalitet. Det gäller för dig som ledare att ständigt påminna dina anställda om VARFÖR ert företag finns. Handlar det enbart om att tjäna pengar tappar du snabbt dina anställdas uppmärksamhet.
 
2. När Du vet att just din insats spelar roll. 
Ditt företags ambition må vara stor men om inte jag som anställd känner att just min insats bidrar till slutresultatet, då finns ingen motivation.
 
3. När Du trivs på ditt arbete.
En bra chef och goda medarbetare skapar daglig trivsel. Om du inte trivs på jobbet finns ingen motivation.
 
4. När Du känner att du utvecklas.
Det är av människans natur att vilja utvecklas. Här krävs utbildning, fortbildning, inspiration och nya mer utmanande arbetsuppgifter.
 
5. När Du får en ekonomisk trygghet.
Självklart spelar lönen in, pengarna som utgör lönen måste kunna matcha levnadskostnader som den anställde har just nu. Dessa ekonomiska behov varierar från person till person samt från vilken del i livet jag befinner mig i. Men utan de ovan 4 punkterna har lönen ingen avgörande roll för att få en anställd att prestera bättre.
 
Att få till ett rätt team av anställda mycket om planering. En del av denna planering är att eliminera "icke motiverande" faktorer. Faktor nr 1 är att välja rätt person till rätt position. Vissa människor älskar att integrera med andra människor, aktivt påverka deras prestation till nya nivåer. Andra känner sig obekväma i en grupp, vill hellre analysera, göra inlägg i sociala medier och skapa nya program i bakgrunden. Vissa människor hatar att sälja och vill hellre arbeta med att utbilda inom service. Andra hatar att ta hand om nybörjare och förklara hur kardiomaskinerna fungerar för 100:e gången och skulle hellre påverka kunderna genom att enbart sälja stora PT-paket (inte leverera själva träningen). Så fråga dig själv - har du rätt person för rätt jobb?
 
Om du är som de flesta ägare och gymchefer tillbringade du många månader av fundering över vilka träningsredskap du skall investera i. Du surfar runt på många leverantörers hemsidor, pratar med flera återförsäljare, går på mässor och testar utrustningen. Men när det gäller personal - kan du nöja dig med att ta in två personer (ofta kompisar till någon i din närhet) och på dem utföra en kort intervju.
 
Du analysera utifrån ett kortsiktigt perspektiv och tar personen som kan starta sin anställning tidigast, skakar hand, ger personen en klapp på ryggen och säger "välkommen till oss". Sen förväntas din nya anställda att leverera till fullo. För ca 2-3% av alla individer kan detta räcka men resten behöver veta och förstå er vision, få en tydlig arbetsbeskrivning och långsiktigt utbildas på sina uppgifter.
 
Han/hon måste accepteras och trivas med resten av organisationen och snabbt få förtroende för sin närmaste chef. I annat fall kommer dina anställda kosta er skyhögt mycket mer än leasingkostnaderna på er nya utrustning.
 
Det tar tid att hitta rätt person till rätt position. "En åsna kan inte lära sig att bli en travhäst som vinner Elitloppet". När du anställer ny personal, gör långa intervjuer. Ta reda på vad de vill, det vill säga vad som motiverar dem. Sedan se till att de är placera i ett läge som passar deras personlighet och förmåga. Detta är hårt arbete.
 
Erfarenheten visar, du behöver vanligtvis intervjua ca 20 personer innan du hittar rätt person för jobbet. Bra chefer letar därför alltid efter bra personal - även när de inte behöver någon!
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB