Kan idrottsministern bygga folkhälsobroar?

Myndigheter, organisationer, folkrörelser, föreningar och friskvårdsföretag kan samarbeta för folkhälsan. För att öka befolkningens fysiska aktivitet och skapa hälsofrämjande miljöer.

Amanda Lind (MP) är den nya kultur- och jämställdhetsministern och Sveriges nya idrottsminister. Hon har en unik möjlighet att sammankalla Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet (RF) och Almega Friskvårdsföretagen och andra aktuella aktörer i ett samtal för att närmare förena folkhälsoarbetet med den idrottsliga folkrörelsen och friskvårdsbranschen.
 
Samtliga parter strävar efter en ökad fysisk aktivitet i Sverige. Men de arbetar i stuprör. Folkhälsomyndigheten får regeringsuppdrag med riktlinjer för att arbeta med fysisk aktivitet i Sverige. Jag har själv ansvarat för två regeringsuppdrag för byggda miljöer och fysiskt aktivitet när jag arbetade på Statens folkhälsoinstitut. I dessa uppdrag fanns nära samarbeten mellan myndigheter och universitet men inga samtal med privata aktörer som arbetade med fysisk aktivitet. Varför undrade jag redan då? Därför att folkhälsa är politik. Det är känsligt att prata med aktörer som har ekonomisk vinning i en fråga. Men alla parter tjänar på att samtala. Folkhälsomyndigheten och RF för en dialog. Nästa steg är att bjuda in friskvårdsbranschen i ett närmare samarbete.
 
Sverige som nation kan spara miljardbelopp på att öka den fysiska aktiviteten i Sverige. För att inte nämna kostnaden för fetma i Sverige. Baserat på Folkhälsomyndighetens beräkningar, finns det direkta och indirekta samhällskostnaderna för fetma och övervikt som motsvarar 7 400 kronor per år och invånare. Alla parter i en diskussion hur Sveriges alla resurser kan samarbeta för att stoppa problematiken kring fysisk inaktivitet och fetma har att tjäna på att de samtalar med varandra.
 
Vilka möjligheter finns det att samarbeta? Folkhälsomyndigheten med globala kontakter inom folkhälsa har både ansvaret för och kunskap om folkhälsa. Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation och har expertis och ett nationellt nätverk av föreningar så väl som anläggning för fysisk aktivitet (Sverige behöver fler anpassade för barn). Friskvårdsföretagen med träningsanläggningar och marknadskunskap har unik kunskap hur vi får individer att vara fysiskt aktiva. Här har vi ett ”dream-team” för folkhälsan. Ett möte mellan dessa parter borde vara högt på prioritetslistan för en ny idrottsminister.
 
I förlängningen, när aktörerna har fastställt att de kan/vill samarbeta föreslår jag en diskussion kring hur friskvårdsbranschen olika aktörer närmare kan arbeta med folkhälsoaktörer på lokal nivå. Kan en kommun med låg nivå av fysisk aktivitet samarbeta med befintliga lokala träningsanläggningar och deras resurser? Kan en folkhälsosamordnare i en kommun sammankalla de lokala träningsanläggningar och föreningarna till ett samtal?
 
I framtiden kan ett samarbete mellan dessa parter leda till att hälso- sjukvården i kommuner samarbetar med kompetenta lokala träningsanläggningar för att skapa de bästa tänkbara förutsättningar för att främja människors fysiska aktivitet. 
 
Kan Amanda Lind bygga dessa folkhälsobroar?
---------------------------------------------
 
HenrikBeyer
 
* Författare till artikeln är Hälsovetare och Författare Henrik Beyer. Läs mer om Henrik här >>
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB