Har gymmen ett folkhälsoansvar?

Sedan 1990-talet har gymindustrin blommat ut i Sverige och i världen. Riskkapitalister och enskilda entreprenörer har skapat exceptionella förutsättningar för befolkningen att motionera. I hela vårt vackra land. Ett rikt utbud av aktiviteter för miljoner människors har byggts upp.

När jag arbetade med fysisk aktivitet på folkhälsoinstitutet så nämndes inte träningsanläggningarnas roll i arbetet att främja fysisk aktivitet i befolkningen. Det var som om gymmen ansågs leva i dimension som myndigheter inte ville samarbeta med. Eftersom de tjänar pengar. Även om de faktiskt ökar människors möjligheter att vara fysisk aktiva på en nationell nivå. Folkhälsomyndigheten har ansvaret för vår befolknings hälsa och för att skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för ökad fysisk aktivitet i Sverige. Varför saknas en produktiv dialog mellan träningscenter i Sverige och folkhälsosverige?
 
Kärnan i frågan är ”vem som bär ansvaret för folkhälsan?”
 
Faktum är att träningsanläggningar i Sverige inte har det minsta ansvaret för befolkningens hälsa. Noll. De skulle kunna leverera en undermålig produkt som till och med försämrade människors hälsa. Det har faktiskt hänt. Men i det stora hela vill gymsverige väl. Hjärtat sitter på rätt ställe och de vill stötta människor till hälsosamma levnadsvanor och skapa förutsättningar för god hälsa och kul träning. Var är folkhälsopriset till gymvärlden undrar jag med tanke på allt som industrin har gjort.
 
Nåväl, hur går vi vidare i ansvarsfrågan. Vem tar ansvar på nationell nivå för att sammanföra träningsanläggningarnas potential i folkhälsofrågan?
 
Boken ”PT-Evolutionen: Vägen till hälsa & lustfylld träning” presenterar hur gymsverige och hur personliga tränare konkret kan arbeta för att stötta människors hälsa. Jag har samtalat med Gustav Wiel-Berggren på Almega Friskvårdsföretagen som tidigare organiserade Sveriges friskvårdsföretag om betydelsen av att lyfta branschens folkhälsoansvar. Ett politiskt engagemang nämndes från Moderaterna och även jag var inbjuden i diskussionen. Men vad händer?
 
Är det möjligt att utveckla ett finansiellt samarbete mellan hälso-sjukvården och friskvårdsbranschen?
 
De ekonomiskt vinstdrivande aspekterna som finns inom gymsverige och inom PT-yrket behöver inte vara ett hinder för ett framgångsrikt samarbete med myndigheter och kommuner och landsting. Ett närmare samarbete mellan en aktör som drivs av vinstintresse och en myndighet eller kommun kräver dock en politisk vilja och öppenhet i folkhälsosfären. Båda parter har dock att vinna på att samarbeta för att nå ut till den växande grupp människor som har behov av stöttning i en livsstilsförändring.
 
Om det skapas ekonomiska incitament för träningsanläggningar, hälsoföretag, personliga tränare att arbeta med individfokuserat sjukdomsförebyggande arbete så kan samhället skörda stora vinster, både folkhälsomässigt och ekonomiskt. Det är förövrigt redan troligt att det behövs ett resurstillskott till hälso-sjukvården för att på bredare front i Sverige, samt med en tydligare praxis arbeta sjukdomsförebyggande.
 
Men vem tar ansvaret och inleder en produktiv dialog mellan gymsverige och folkhälsosverige?
 
För folkhälsans skull!

————

HenrikBeyer

* Författare till artikeln är Hälsovetare och Författare Henrik Beyer. Läs mer om Henrik här >>

* Klicka här om du vill beställa boken PT-Evolutionen: Vägen till hälsa & lustfylld träning >>

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo