Kursen - att driva gym 101

SATS är marknadsledande på den Svenska gymmarknaden, de omsätter över 1 miljard kronor och tjänar pengar. Var tror ni över 85 % av deras intäkter kommer från? Är det PT? Är det Viktminskningsprogram? Är det danskurser? Är det utomhusträning? Är det Crossfit utmaningar? Nej, nej och nej - det är MEDLEMSKAP.

På ett vanligt fullservice gym består minst 85 % (och oftast över 90 %) av alla intäkter från försäljning av medlemskap. Det är därför av yppersta vikt att du hela tiden maximerar förutsättningarna för att sälja medlemskap. Här ska du lägga den absoluta merparten av era resurser. Det finns ingen tjänst som ni erbjuder - som är lika lätt att argumentera för (du kan inte lagra fin form utan detta måste underhållas tills du en dag dör) och som har de fantastiska vinstmarginalerna som medlemskap har. Det är inte ”sexigt” att prata om att det är viktigt att fokusera på medlemskap. Det ger ingen innovationspoäng och det är definitivt inte en nyhet. MEN MEN det är sjukt viktigt för att ditt företag ska tjäna pengar.

Medlemskapet har inte något fastställt slutdatum utan det löper på (oftast automatiskt) fram tills kunden säger ifrån och vill något annat. Allt baserat på att träning är något som individen alltid behöver och det är en färskvara som ej kan lagras. Det vore helt ologiskt och oseriöst av gymbranschen att stimulera sina kunder att sluta på ett fast datum. Om man slutar att träna försvinner de positiva effekterna väldigt snabbt.

Då tänker du kanske – men detta var inget nytt, det gör vi redan. Då är mitt svar – Ja, MEN jag VET att du kan göra det mycket mycket bättre.

Kursen ”Att driva gym 101" kommer även att lära dig att -

Du skall ha fokus på följande intäktsområde:
1. Fler medlemmar
2. Högre värde per medlem
3. Längre tid som betalande medlem

Du skall ha fokus på följande kostnadsområde:
4. Förvärvskostnad av att få in en medlem
5. Drift av verksamhet för att ta hand om en medlem

Svårare behöver det inte vara - detta är dina 5 förutsättningar för succé. Men i dagens informationsflöde där ”allt är möjligt” är det lätt att gå vilse och tappa fokus.

Annan basic fakta är att vår bransch arbetar med många FASTA kostnader vilket innebär att det är väldigt lätt att konstatera sina kostnader. Utgifterna är självklart beroende på vilken sorts profil och storlek du vill ha på din verksamhet och beroende på vald inriktning hamnar de på mellan 100 000 kr – 1 500 000 kr per månad. Vilken summa du än behöver hantera är den fast och jakten på att driva in intäkter för att täcka dina fasta utgifter är i full gång.

Så här enkelt kan det vara :

1. Konstatera dina månadskostnader inklusive bra lön till alla medarbetare samt en pott med pengar för utveckling.
2. Fastställ dina intäktskällor och fördelningen av hur mycket pengar som ska komma från respektive källa.
3. Lägg en plan för att för hur du ska nå dina intäktsmål och verkställ planen.

Självklart är det så att försäljning inte bara är att skaffa sig fler betalande medlemmar utan dina inkomster påverkas även av hur mycket pengar varje kund genererar till dig per månad samt hur länge de stannar som aktivt betalande medlem. Därför skall du alltid ha fokus på 3 sorters försäljning. Jaga in nya kunder, få de nya och dina befintliga medlemmar att köpa mer varje månad samtidigt som du ser till att de inte slutar (de kommer att sluta men se till att det inte blir för tidigt).

På kostnadsdelen handlar det om smart och kostnadseffektiv marknadsföring för att hålla nere förvärvskostnaden men räkna med att det kostar mellan 600 – 1 200 kr att förvärva en ny medlem. Din hyra och löneutbetalningar kan enkelt bestå av 60 % av din totala kostnadsbas – detta är betydligt svårare variabler att justera men allt går om man vet hur.

Så där - nu har du precis gått igenom kursen ”Att driva gym 101”. Grattis till det :).

*Vill du utveckla ditt gym till nästa nivå? Känner du att du tappar 100 000-tals kronor genom att du ibland tappar fokus på det som verkligen gör en skillnad? Anlita branschens bästa konsult genom att skicka ett e-post idag till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB