Olika kunder kräver olika säljstrategier

Hur vi säljer träningskort har förändrats - har ditt gym anpassat sig till dessa nya marknadsvillkor?

För i tiden var det enklare - fanns mycket färre källor till ”var du kan utföra din träning”. Men alternativen har växt, kunskapsnivån bland kunderna har förbättrats och de nya generationerna Y och Z har ett annat ”tänk” kring hur de gör sina köpbeslut. Allt detta gör att det har blivit mer komplext att ”sälja träningskort”. 
 
Idag är kunden ofta väldigt påläst. De har redan googlat, kollat på Instagram och Youtube, läst bloggar och pratat med sina Facebook-vänner innan de kontaktar er. Troligtvis har de även kollat upp de andra gymalternativen på sin ort så de har även koll på era konkurrenter.
 
Samtidigt är där många på er ort som under åren har gått på gym men de har av olika anledningar slutat och hamnat i soffan. Men nu vill de igång igen - dessa "glada motionärer" känner till vad ett gym erbjuder, hur man ska bete sig, att man kan bli medlem och betala via autogiro mm.
 
Med andra ord - merparten av era intressenter är väldigt på lästa och medvetna idag. De har troligtvis också någon form av gymerfarenhet. Därför behövs INTE traditionell ”medlemsrådgivning" för alla era kunder. Idag ser vi enligt GymBusiness-model tre sorters försäljning:
 
A.
Ett säljupplägg för de som redan har bestämt sig (oftast en som är frälst på träning) och vet vilket träningskort som de tycker är bäst för dem. Här är det mer eller mindre bara en "ordermottagning". I denna målgruppen hittar vi också många vänner/kompisar till de som redan är era medlemmar. Deras vän (som är medlem hos er) har redan berättat allt om er och vilka träningskort/medlemskap samt priser som gäller. De har gjort säljjobbet åt er :). Detta utgör normalt ca 30% av all medlemsförsäljning.
 
B.
Ett säljupplägg för de som är en glad motionär som gärna vill börja träna på gym (de har oftast tränat på gym förut) men inte vet vilket gym de ska välja. De känner till er med har inte fullt koll på alla alternativ, priser, vad de får för sina pengar och vad som passar dem bäst. Här krävs det en "professionell presentation". Detta utgör normalt ca 40% av all medlemsförsäljning.
 
C.
En säljupplägg för de som är en osäker nybörjare till gymvärlden - som inte är övertygad om att de ska bli kund på ett gym och de är inte övertygade om att de ska välja er (det finns ju en massa andra gym som de kan välja på). Detta är en tuff intressent eftersom de har låg kunskap om "hur det är att gå på gym".  Här krävs en "komplett säljinsats" vilket innebär traditionell medlemsrådgivning. Detta utgör normalt ca 30% av all försäljning av träningskort.
 
Olika kunder kräver helt enkelt olika säljstrategier. Grunden är alltid den samma men hur vi ”presenterar och säljer” varierar en del beroende på vilken kund jag har framför mig. Er personal måste vara införstådd med dagens marknadsvillkor och vara gediget utbildad på sina säljuppgifter - om inte, då har ert gym ett stort problem.
 
Är du intresserad av att ta del av marknadens absolut bästa säljutbildning? Skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB