9 råd som gör dig till en bättre säljare

I dagens samhälle vill alla kommersiella företag få tag på kundens plånbok och dina konkurrenter är lika mycket andra branscher som kollegorna inom träning och hälsa.

Vinnarna blir de som hela tiden är aggressiv i sin marknadsföring och som sen tar de nya intressenterna till att bli en faktisk kund. Här följer 9 råd som hjälper dig att sälja effektivt:
 
1. 
Det finns en säljprocess som verkligen fungerar. Försök inte att uppfinna hjulet en gång till utan lär dig säljprocessen och behärska den till 100 %.
 
2. 
Gör allt vad du kan för att få ner en intressenter till ert gym på för en rundvisning. Detta är inte ”old school selling” - utan verkligen något som fungerar absolut bäst. För det är på gymmet du kan visa upp vad kunden får för sina pengar, du kan hantera eventuella invändningar och får en möjlighet att tillsammans med träningskortet även presentera ett större supportpaket.
 
3. 
Alla kunder är inte lika - därför skiljer det sig dramatiskt vad de verkligen sätter högt värde på. En del ser barnpassningen som avgörande, andra att ni har spinning tidigt på morgonen, en tredje att medlemskapen är utan bindningstid och nästa person uppskattar verkligen att det finns en stor avdelning av fria vikter. Din uppgift är, att från varje ny intressent, få fram - vad är det som de verkligen värderar?
 
4. 
Ett säljmål utan en strukturerad plan och en tydlig tidsplan är bara en dröm. Låt oss säga att du har som mål att komma till avslut på minst 80 % av alla prispresentationer som görs. Jobba då fram en väl genomtänkt strategi för hur detta mål ska uppnås och till vilket datum det ska vara genomfört. Tänk även på att en hög avslutsfrekvens inte alltid innebär att du är en bra säljare - mer troligt är att du är lite lat och pratar med för få intressenter.
 
5.
Varför ska jag som kund välja just ditt gym? Det finns ett stort antal gym på i princip alla orter. Har du inte jobbat fram och kommunicerat ut minst tre tydliga anledningar till varför kunden ska välja just ditt gym - då är chansen stor att kunden väljer ett annat gym.

6.
Kunden köper alltid på ”vad de vill ha” istället för ”vad de egentligen behöver”. Merparten av de som jobbar i branschen har en förmåga att presentera sitt erbjudande utifrån vad de tycker kunden behöver. Glöm detta - om du vill lyckas i försäljningsvärlden.
 
7.
Du kommer att bli förvånad över vad en liten ”bonus" kan göra - det är verkligen ett effektivt sätt att komma till avslut. Vi är alla stressade och måste varje dag ta en massa beslut. Underlätta därför köpprocessen för kunden och få dem ta ett snabbt beslut. Lär av Tv-shopen som alltid slänger in både en, två och kanske till och med tre olika bonusar om man köper idag. Varför arbetar Tv-shopen med detta system? För att det fungerar, prova själv.
 
8. 
Följa upp alla ”kanske intressenter” för att pressa dem till att ta beslut att bli medlem. En intressent är oftast värd 12-15 000 kr vilket är en bra anledning att aldrig släppa en intressent förrän du har fått ett faktiskt Nej.
 
9.
Utför alltid ett uppföljningssamtal till alla nya medlemmar inom 3 veckor. Få reda på om de är nöjda med sin start, boka in en uppföljande träningsrådgivning, upprepa all information som står i Välkomstbrevet, informera om att de har möjligheten att bjuda med en träningskompis osv. Att ta hand om befintliga kunder kan ofta vara lika viktigt som att ständigt jaga nya.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB