Nu när online köpen växer i rask takt börjar även gymbranschen allt mer fokusera på att sälja direkt på hemsidan.

En lösning är att koppla in någon form av webshop och där exempelvis sälja medlemskap, prova på paket, kurser eller färdigpaketerade PT-program. Då räcker det inte med att lägga sitt fokus på sökmotoroptimering och internetannonsering på Google eller facebook utan du måste även optimera konverteringsgraden. Konverteringsgraden ger dig en bra indikation på hur effektivt du säljer eller skaffar dig nya intressenter eftersom detta är ett mått på den andel besökare på din hemsida som faktiskt genomför ett köp, gör en beställning av något som du vill ge bort kostnadsfritt eller fyller i ett kontaktformulär efter att ha gått in på din hemsida. Om du spenderar mycket pengar på sökmotoroptimering samt internet-annonsering men har en låg konverteringsgrad kommer din ROI vara väldigt låg.

Idag är det e-handel som jobbar hårdast med att få upp sin konverteringsgraden (som Google Analytics kallar omvandlingsfrekvens) eftersom den oftast ligger på låga 1-2 %. Med andra ord, har du 100 besökare på din hemsida är det bara 1 - 2 stycken som kommer att köpa eller kontakta dig. E-handels industrin och även gymbranschen skulle gärna vilja få upp konverteringsgraden till 20 - 25 %. Undersökningar visar att olika produkttyper har olika bra konverteringsgrad vilket kan tyda på att en del produkter säljs bäst på plats och andra säljs framgångsrikt via en e-butik. Just för gymbranschen ser vi inte oväntat att priset har betydelse. Exempelvis, ett medlemskap med lågt pris och liten risk säljs online mycket lättare än ett medlemskap med högt pris och med en bindningstid.

Det gäller att jobba fram en strategi inom konvertering som är kopplat till ett köp eller en bestämd åtgärd du vill besökaren ska göra. Det kan handla om:

    •    Fler köp av en specificerad tjänst
    •    Fler intresseanmälningar via kontaktformulär
    •    Fler nedladdade pdf:er på en kostnadsfri e-bok
    •    Fler prenumeranter på ditt nyhetsbrev

En hemsida ska inte vara en stor informationstavla utan behöver formas med mycket sälj i fokus. Då ska du fundera på följande:

1. Ge besökaren en anledning att stanna kvar
Du måste snabbt vara tydlig i ditt budskap "vem är vi och vad vill vi vara kända för". Skriv exempelvis, "Välkommen till AB Frisk - hos oss blir Du snygg, full av energi och får ett hejdundrade sexliv". Med detta korta och enkla budskap stannar garanterat besökaren kvar och vill klicka vidare på din sida.

2. Bygga förtroende och ge ett professionellt intryck
Själva designen av webbplatsen är viktig, folk köper mycket "med ögat" och du vill ge ett professionellt intryck. Var transparent och berätta ditt företags historia, kanske har ni vunnit något pris eller fått bra recensioner. Ange vad som särskiljer er från andra gym. Ökat förtroende kan ni även få om ni berättar lite om era samarbetspartners som kan vara andra kända företag på er ort eller kanske medicinsk personal som ger en trygghet. Att visa bilder på ägare och personal är positivt eftersom det är lättare att göra affärer med någon du har ett ansikte på. Besökaren vill helt enkelt få konstaterat att jag har hamnat på en webbplats som tillhör ett seriöst företag med vänliga människor.

3. Enkelt förklara vad kan du köpa och hur erbjudandet ser ut
Alla vet att en webbplats ska vara enkel och användarvänlig. Du måste få till en begriplig struktur och det ska vara enkelt att hitta det som du vill att besökaren ska agera på.
Att visa en film som beskriver tjänsten du vill sälja är outstanding. Det är mycket lättare att få fram fördelar och all valuta köparen får för sina pengar via en film jämfört med att besökaren ska läsa sig till informationen. Kan du inte visa en film måste du istället exponera många bilder.

4. Komma till avslut
När det handlar om faktiska köp av olika produkter är kassan ofta en del i köpprocessen där många nya kunder förloras. Ofta visar det sig att många besökare lägger ner varor i varukorgen men att de sedan inte genomför ett köp, här kan det vara så många som 60% eller fler. Orsakerna varierar men den vanligaste anledningen är att man kräver för mycket av kunden.
Ett stort fel många gör är att tvinga sina besökaren att dela med sig av mer information än absolut nödvändigt. Ta bort onödiga fält samt gör det snabbt och enkelt för besökaren att nå målet.
Ett annat vanligt misstag är att man inte erbjuder tillräckligt många betalningsalternativ. Du bör sikta på att ha betalningsalternativ som kreditkort, fakturabetalning, direktbetalning från bankkonto eller betalning med Bank-ID. För få betalningsalternativ kan vara ett upplevt hinder för besökaren och måste därför lösas.

5. Testa och mät
Att arbeta med konvertering handlar om att kontinuerligt förbättra och förfina. Det är svårt att på förhand veta vad era besökare uppskattar och vad som leder till hög konvertering - du måste därför testa dig fram. Gör småjustering av exempelvis ditt erbjudande och mät vad som ger bäst resultat. Följ alltid upp de förändringar som görs och våga testa nya färger, knappar, pilar, formulär - små detaljer kan ge stora resultat.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB