Vilka faktorer avgör vilket gym som individen väljer?

Rivaliteten bland gymmen är stenhård. Nya gym tillkommer ständigt samtidigt som man måste hänga med i teknikens utveckling, hela tiden uppdatera sin affärsmodell samt vara påläst inom vilka trender som gäller just nu. Men vilka faktorer avgör vilket gym som individen väljer?

Alla inser att pris är en faktor som bestämmer köpbeslutet men det är definitivt inte den enda avgörande faktorn. Här följer de viktigaste delarna som avgör en kunds val av vilket gym man väljer:
 
A. Tillgänglighet.
Ska jag gå på gym visar det sig att en restid på 8-minuter (och ännu bättre om det är mindre än det) är den maximala tid som merparten av kunderna vill lägga på att ta sig till gymmet. Därför är den geografiska placeringen i närheten av kundens bostad eller arbetsplats den absolut mest avgörande faktorn. Tillgänglighet kommer oftast både på första, andra och tredje plats när det gäller val av gym.
 
B. Var tränar mina vänner (speciellt kvinnor lockas av detta).
Människan är ett flockdjur som älskar att umgås med likasinnade. När vi ska välja gym tittar vi därför runt var våra vänner, skolkamrater eller arbetskollegor tränar. Självklart blir vi påverkade av deras beslut - ett faktum som ett gym kan använda till sin fördel genom ”värva en vän” kampanjer. I dagens tider med sociala medier påverkas vi mer och mer av beslut som våra vänner tar. Vi litar mer på dem en på en medlemsrådgivare vars uppgift är att nå månadens säljbudget.
 
C. Passar jag in.
Olika gym har olika profiler på sin image, utbud och design. Alla känner inte att Friskis&Svettis är något de vill förknippas med, medan några älskar den samhörighet som ett tuffare Crossfit gym kan skapa. Några vill träna på en kedja och andra gillar den passion som ett lokalt gym kan erbjuda. En som vill ha tuff träning, med många trendiga ungdomar väljer troligtvis inte ett gym som finns i en kommunal simhall. Det gäller att vara tydlig i sin kommunikation så att den utvalda målgruppen känner att de “passar in”.
 
A Val av gym

D. Kan de hjälpa mig att nå mina önskade resultat.
Många individer har under åren både haft 3,4 och 5 olika gymkort. Och alltid har det slutat med samma sak - man har tappat motivation, haft sitt giltiga träningskort men slutat besöka gymmet. Därför letar allt fler efter ett gym som verkligen är intresserat av att hjälpa kunden att nå sina hälsomål. För att nå resultat måste jag dels tycka att det är roligt att träna det som erbjuds (annars tappar jag snabbt motivationen) och dels måste det finnas duktiga instruktörer och kompetenta tränare som skapar effektiva träningsprogram. Därför blir utbud och instruktörernas kapacitet väldigt viktigt. Vilken träningsutrustning som erbjuds kan absolut vara en faktor i valet av gym. Men de flesta märken har väldigt liknande funktioner och kvalitet - från kundens sida är detta därför inte en avgörande faktor.

E. Riskfritt åtagande.
Att börja träna är för många ett stort beslut, fallgroparna är många, alternativen ännu fler och sitta med ett betalt årskort som aldrig används är inget roligt. Allt fler, speciellt de inom millennium generationen, vill inte känna att de ”binder upp sig” på några långa avtal. Det handlar lite om attityden - "livet är kort, jag vet inte vad jag ska göra imorgon - så nej tack till långa avtal som är svåra att komma ur”? För gymmen gäller det därför att erbjuda riskfria åtagande - korta bindningstider kan vara en lösning, långa nöjd-kund-garantier en annan och attraktiva prova på erbjudande en tredje.
 
F. Pris (den uppfattade valutan för pengarna).
Gymbranschens potentiella kunder har en tendens att lätt hamna i en prisdiskussion, en väldigt vanlig fråga är - ”vad kostar det att träna hos er”? Vi ska därför inte stoppa huvudet i sanden och påstå att pris inte är en faktor som avgör kundens köp. Det gäller att förstå skillnaden på kostnad, pris och värde. En kostnad kopplas alltid till hur mycket pengar jag har tillgängligt. Ett pris är den faktiska summan som ni begär för era tjänster och värde är det som jag (ur kundens perspektiv) tycker ”att jag får för mina pengar”. Tillsammans utgör de kundens beslutsunderlag när det gäller det debiteringen av en tjänst.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo